OnGe

Zahuštěná tma 21°

# https://onge.cz/00a12bbf

Suroviny

Slad

Pale Ale 1.6 kg
Best Chocolate 0.4 kg
Pohankové vločky 0.2 kg
Ovesné vločky 0.16 kg
Pražené ječmen 0.05 kg

Chmel

Columbus 7 g
Challenger 15 g
Laktóza 250 g
Challenger 15 g

Kvasinky

Kvasinky: US-05 1/3

Vaření

Rmutování

Teplota Čas
68 °C 60 min
77 °C 5 min

Chmelovar (60 min)

Čas Surovina Množství
0 Columbus 7 g
45 Challenger 15 g
45 Laktóza 250 g
55 Challenger 15 g

Kvašení

Záznam průběhu, teploty spíše orientační.

Den Teplota
1 18
2 19
3 20
4 19
5 19
6 19

Ležení

Stočení do láhví, dokvašení v pokojové teplotě, následně ležení v lednici a po jak dlouhé ležení ještě prospívá.

V pokojové teplotě 14 dní
V lednici minimálně 28 dní
Poslední zaznamenané zlepšení po 60 dnech

Uvařeno v rámci sázky, že 17° nemusí mít víc jak 5 % alkoholu. Kvůli velkému odparu při chmelovaru, kdy to neskončilo na 8 ale na 6 litrech, z toho ale vyšla 21°, s 5,5 % alkoholu.

Kdyby to byla 17°, bylo by to asi lepší. Tohle bylo moc hutné, sladké i hořké zároveň. Prostě všeho moc a těžko se to pilo. Nakonec bylo nejlepší pod maso.

Divná beraní lebka