Zahuštěná tma 21°
# https://onge.cz/00a12bbf
Suroviny
Slad
Pale Ale | 1.6 kg |
Best Chocolate | 0.4 kg |
Pohankové vločky | 0.2 kg |
Ovesné vločky | 0.16 kg |
Pražené ječmen | 0.05 kg |
Chmel
Columbus | 7 g |
Challenger | 15 g |
Laktóza | 250 g |
Challenger | 15 g |
Kvasinky
Vaření
Rmutování
Teplota | Čas |
68 °C | 60 min |
77 °C | 5 min |
Chmelovar (60 min)
Čas | Surovina | Množství |
0 | Columbus | 7 g |
45 | Challenger | 15 g |
45 | Laktóza | 250 g |
55 | Challenger | 15 g |
Kvašení
Záznam průběhu, teploty spíše orientační.
Den | Teplota |
1 | 18 |
2 | 19 |
3 | 20 |
4 | 19 |
5 | 19 |
6 | 19 |
Ležení
Stočení do láhví, dokvašení v pokojové teplotě, následně ležení v lednici a po jak dlouhé ležení ještě prospívá.
V pokojové teplotě | 14 dní |
V lednici minimálně | 28 dní |
Poslední zaznamenané zlepšení | po 60 dnech |
Uvařeno v rámci sázky, že 17° nemusí mít víc jak 5 % alkoholu. Kvůli velkému odparu při chmelovaru, kdy to neskončilo na 8 ale na 6 litrech, z toho ale vyšla 21°, s 5,5 % alkoholu.
Kdyby to byla 17°, bylo by to asi lepší. Tohle bylo moc hutné, sladké i hořké zároveň. Prostě všeho moc a těžko se to pilo. Nakonec bylo nejlepší pod maso.