Šípková Růženka 11°
# https://onge.cz/5c138b81
Suroviny
Slad
Red X | 1.4 kg |
Plzeňský | 0.3 kg |
Pražený ječmen | 0.01 kg |
Chmel
Challenger | 8 g |
Challenger | 4 g |
Kvasinky
Vaření
Rmutování
Teplota | Čas |
35 °C | 0 min |
47 °C | 10 min |
62 °C | 20 min |
66 °C | 35 min |
74 °C | 15 min |
78 °C | 5 min |
Chmelovar ( min)
Čas | Surovina | Množství |
1 | Challenger | 8 g |
57 | Challenger | 4 g |
Kvašení
Záznam průběhu, teploty spíše orientační.
Den | Teplota |
1 | 18 |
2 | 20 |
3 | 20 |
4 | 19 |
5 | 19 |
6 | 19 |
Ležení
Stočení do láhví, dokvašení v pokojové teplotě, následně ležení v lednici a po jak dlouhé ležení ještě prospívá.
Dextróza před stočením | 60 g |
V pokojové teplotě | 13 dní |
V lednici minimálně | 30 dní |
Poslední zaznamenané zlepšení | po 80 dnech |
Experiment s přidáním šípků do piva. Plán byl červené až růžové pivo, výsledek byl do oranžova. Šípky dodaly zajímavou příchuť, ale nebylo to tak skvělé, aby mi to stálo za jejich sbírání.
Šípky je potřeba rozvařit, propasírovat a před samotným kvašením ještě 20 minut povařit. Pak se přidají do mladiny a nechá se to kvasit.