OnGe

Šípková Růženka 11°

# https://onge.cz/5c138b81

Suroviny

Slad

Red X 1.4 kg
Plzeňský 0.3 kg
Pražený ječmen 0.01 kg

Chmel

Challenger 8 g
Challenger 4 g

Kvasinky

Kvasinky: US-05 1/3

Vaření

Rmutování

Teplota Čas
35 °C 0 min
47 °C 10 min
62 °C 20 min
66 °C 35 min
74 °C 15 min
78 °C 5 min

Chmelovar ( min)

Čas Surovina Množství
1 Challenger 8 g
57 Challenger 4 g

Kvašení

Záznam průběhu, teploty spíše orientační.

Den Teplota
1 18
2 20
3 20
4 19
5 19
6 19

Ležení

Stočení do láhví, dokvašení v pokojové teplotě, následně ležení v lednici a po jak dlouhé ležení ještě prospívá.

Dextróza před stočením 60 g
V pokojové teplotě 13 dní
V lednici minimálně 30 dní
Poslední zaznamenané zlepšení po 80 dnech

Experiment s přidáním šípků do piva. Plán byl červené až růžové pivo, výsledek byl do oranžova. Šípky dodaly zajímavou příchuť, ale nebylo to tak skvělé, aby mi to stálo za jejich sbírání.

Šípky je potřeba rozvařit, propasírovat a před samotným kvašením ještě 20 minut povařit. Pak se přidají do mladiny a nechá se to kvasit.

Divná beraní lebka