OnGe

GIT pro lokální verzování a zálohování

# https://www.onge.cz/57ac7d5e

GIT je ve své podstatě p2p verzovací systém a dokáže tak nejen sledovat historii změn, ale i velice šikovně zálohovat vaši práci třeba na jiný disk, bez potřeby připojení k jakékoliv síti. A to ještě ke všemu extrémně jednoduše.Vezměme si třeba adresář, kde máme nějaký projekt. Třeba zděděné webové stránky, rozepsané dokumenty nebo faktury. Nyní stačí udělat z něj repozitář. S TortoiseGIT tedy klik pravým tlačítkem a „Git Create repository here…“. Teď si můžeme udělat Commit do lokální větve. A když to chceme zálohovat na nějaký jiný disk?

Stačí na nějakém jiné disku udělat prázdný repozitář (s TortoiseGITem po Git Create repository here… zaškrtněte „Make it bare (no working directories)“). Nyní stačí jen nastavit remote repository na tento adresář. Například pokud je váš druhý disk pod písmenem X: mohlo by to vypadat X:\git-repo[název projektu]. A nyní stačí udělat Push a vaše práce je zazálohovaná!

Ano, nepotřebujete žádný server, GitHub, nebo jiné vychytávky. Stačí udělat si složku na druhém disku, nebo třeba USB klíčence a máte vzdálený repozitář, do kterého můžete pushovat. Repozitář, ze kterého si můžete stáhnout práci v momentě, kdy vám pracovní disk smaže zlomyslný spolubydlící, shoří, odnesou ho marťani, nebo se prostě stane něco, co znamená ztrátu souborů.

Divná beraní lebka