OnGe

Instalace GIT a TortoiseGIT na Windows 7

# https://www.onge.cz/806c2106

Nainstalovat GIT na Windows 7 byla až nečekaně bezproblémové. Přesto jsem zaznamenal její postup pro sebe a pro čtenáře, kteří po tom nechtějí příliš pátrat.

V první řadě člověk potřebuje GIT z https://gitforwindows.org/ (tj. verzi pro Windows). Součástí instalace je i pár nástrojů, jako grafický klient, nebo emulátor bashe. V instalátoru si taky můžeme nastavit, jestli chcheme nechat soubory *.sh spouštět tímto emulovaným bashem nebo integraci do správce souborů (tj. objeví se meníčko při pravém kliknutí). Jelikož jsem zvyklý používat Tortoise, tak žádné věci do správce souborů nechci. Tím pádem je ale také třeba zvolit v dalším kroku „Use Git from Git Bash only“.

V dalším kroku se nabízí možnosti, co dělat s konci řádků. Je možné převádět na windowsové konce řádků při checkoutu a unixové při commitu, checkoutovat jakékoliv konce a převádět při commitu na unixové konce řádků, nebo to nechat jak to je. Protože používám editor, který si poradí s jakýkoliv koncem řádků, ale není dobré v tom mít guláš, volím prostřední možnost.

A je to, Git máme. Teď ještě klienta TortoiseGIT z https://code.google.com/p/tortoisegit/wiki/Download. Tady už v zásadě stačí jen klikat na další, povolit instalátoru ukončit průzkumníka a podobně a nakonec restartovat počítač.

Potom stačí vybrat si adresář, kliknout pravým tlačítkem a zvolit Git Create repository here (chcete-li začít z gruntu nový projekt) nebo Chechout. A je to.

Divná beraní lebka