OnGe

Blog

# https://onge.cz/a6565c1b

PHP mb_ucfirst a mb_lcfirst

OnGe

V PHP funkce ucfirst, která převede první znak v řetězci na velké písmeno. Stejně jako ostatní PHP funkce pro zvětšování a zmenšování písmen si ale neporadí s diakritikou. PHP to řeší knihovnou Multibyte String Functions. Háček je, že zrovna funkce mb_ucfirst zde zastoupena není.

Číst dál…

Výzkum kryptoměn

OnGe

Udělal jsem si poměrně rozsáhlý výzkum na téma kryptoměn. Chci totiž pro jeden projekt integrovat těžbu kryptoměny v prohlížeči (se svolením užovivatele, žádný cryptojacking) jako alternativní zdroj příjmu k reklamám. Výsledky svého výzkumu jsem sepsal, ale nedám je zadarmo.

Číst dál…

Cachování a WordPress

OnGe

WordPress je velmi šikovný redakční systém pro blogy a menší až středně velké weby. Pohodlně se v něm píše, pro mnoho běžných věcí není problém sehnat plugin (občas se podaří sehnat i dobrý plugin) a sám se aktualizuje. Má to ale i své stinné stránky. Aby tohle bylo vůbec možné a každou chvíli se to nehroutilo, musí se při každém načtení stránky spousta věcí kontrolovat, třeba i několikanásobně filtrovat a ve výsledku je i jednoduchý web celkem pomalý. Základní instalace s jednoduchým tématem generuje homepage s jedním příspěvkem zhruba 300 ms (může se lišit v závislosti na prostředí a zátěži – údaj je pouze orientační a má sloužit pro relativní srovnání s údaji uvedenými dále).

Číst dál…

Let’s Encrypt!

OnGe

Let’s Encrypt je služba, která umožňuje získat zdarma SSL certifikát. Jinými slovy, váš web může mít na začátku https místo http, takže komunikace mezi serverem a návštěvníkem je šifrovaná, tedy soukromá.

Číst dál…

7 důvodů, proč je robotický vysavač lepší než pes

OnGe

  1. Nepouští chlupy – naopak.

Číst dál…

GIT pro lokální verzování a zálohování

OnGe

GIT je ve své podstatě p2p verzovací systém a dokáže tak nejen sledovat historii změn, ale i velice šikovně zálohovat vaši práci třeba na jiný disk, bez potřeby připojení k jakékoliv síti. A to ještě ke všemu extrémně jednoduše.Vezměme si třeba adresář, kde máme nějaký projekt. Třeba zděděné webové stránky, rozepsané dokumenty nebo faktury. Nyní stačí udělat z něj repozitář. S TortoiseGIT tedy klik pravým tlačítkem a „Git Create repository here…“. Teď si můžeme udělat Commit do lokální větve. A když to chceme zálohovat na nějaký jiný disk?

Číst dál…

Instalace GIT a TortoiseGIT na Windows 7

OnGe

Nainstalovat GIT na Windows 7 byla až nečekaně bezproblémové. Přesto jsem zaznamenal její postup pro sebe a pro čtenáře, kteří po tom nechtějí příliš pátrat.

Číst dál…

Divná beraní lebka